P o l s k i e W i e ś c i

Tuesday, June 3, 2014

Co zjadł Obama w Warszawie 3 czerwca 2014

Szynka jagnięca pieczona z trawą żubrową z czerwoną kapustą krótko duszoną z żurawinami, a na deser mus chałwowy z domowymi sezamkami i nitkami karmelu - to tylko niektóre z dań, które zostały zaserwowane na uroczystej kolacji w Arkadach Kubickiego Zamku Królewskiego z udziałem m.in. Baracka Obamy. 


We wtorek po gali wręczenia Nagrody Solidarności im. Lecha Wałęsy w Arkadach Kubickiego odbyła się uroczysta kolacja z udziałem ok. 500 gości. Wśród nich byli m.in. Barack Obama, Bronisław Komorowski, Lech Wałęsa, Mustafa Dżemilew czy Petro Poroszenko.

Co w menu?
O kulinarne doznania znamienitych gości zadbała Rodzina Kręglickich, która prowadzi kilka warszawskich restauracji. Wśród dań był m.in. jesiotr w trzech odsłonach, czyli płatki wędzonej ryby, kremowy mus i ikra podane z chrustem z razowego chleba na miodzie, do tego lekki krem z białych szparagów z wiórkami sera korycińskiego, płatkami bratków i tłoczonym na zimno olejem rzepakowym z góry św. Wawrzyńca.

Jako danie główne podano szynkę jagnięcą pieczoną z trawą żubrową z czerwoną kapustą krótko duszoną z żurawinami. Na deser zaproponowano gościom mus chałwowy z domowymi sezamkami i nitkami karmelu, obsypanego m.in. świeżymi truskawkami i listkami werbeny.

Uroczysta kolacja w Arkadach Kubickiego Zamku Królewskiego


Barack Obama i Lech Wałęsa

Barack Obama i Ewa Kopacz

Wcześniej, w godzinach popołudniowych, lunch dla prezydenta Stanów Zjednoczonych przygotował Wojciech Modest Amaro, który zaserwował m.in. polską jagnięcinę wędzoną igłami modrzewia z kaszą gryczaną niepaloną i karmelizowaną maślanką, pieczony seler w trawie żubrowej, szparagi z młodym bobem i olejem bukowym, a na deser truskawki i czereśnie pachnące czarnym bzem.

No comments:

Post a Comment